חוג תושב"ע – הסבה

אודות החוג

חוג לגברים בלבד.

תורה שבעל פה מהווה תשתית מרכזית של היהדות. לימודי תורה שבעל פה עומדים בבסיסה של מערכת החינוך הממלכתית-דתית, ומטרתם – הקניית ידע וערכים יהודיים. החוג לתושב"ע מכשיר מורים לביה"ס היסודי ולחטיבת הביניים באמצעות עיון מעמיק ורחב בספרות התורה שבעל פה, החל ממשנה וממדרשי הלכה, וכלה בעולם האגדה והסידור.

אמר רבי יוחנן: לא כרת הקדוש ברוך הוא ברית עם ישראל אלא בשביל דברים שבעל פה, שנאמר "כִּי עַל פִּי הַדְּבָרִים הָאֵלֶּה כָּרַתִּי אִתְּךָ בְּרִית וְאֶת יִשְׂרָאֵל" (תלמוד)
חביבין דברי סופרים מדברי תורה (מדרש שיר השירים רבה)

הסבה ללימודי תושב"ע במכללה האקדמית חמדת הדרום

מטרות החוג

• להקנות לתלמידים התמצאות בספרות התורה שבעל פה לגווניה ולדורותיה החל מספרות התנאים דרך ספרות האמוראים וכלה בספרות הגאונים, הראשונים והאחרונים.
  • להכשיר לומד עצמאי בעל ידע נרחב בדרכי הלמידה ובדרכי ההוראה של ספרות זו במערכת החינוך במדינת ישראל.
  • להצמיח מורה שידע להנחיל ידיעותיו, מיומנויותיו וערכיו לתלמידיו תוך שימוש במגוון דרכי הוראה שיתאימו לאוכלוסיות מגוונות עמהן ייפגש במהלך הוראתו.
  • בוגרי החוג יהיו בעלי ידע מקיף בתחומי האגדה, ההלכה וההגות היהודית, ויקבלו מגוון רחב של כלים ללמידה ולהוראת ספרות תורה שבעל פה. זאת בנוסף להשקפת עולם דתית-ציונית מעמיקה, שתסייע להם בעשייה החינוכית במוסדות החינוך המגוונים במדינת ישראל.

שעות מתווה:

תכנית הלימודים במסלול ההסבה בהתמחות בתושב"ע, כוללת 44 ש"ש*.

• חינוך: 9 ש"ש
  • התנסות בהוראה: 9 ש"ש
  • לימודי התמחות בתושב"ע: 26 ש"ש
  • סדנת סטאז’: 2 ש”ש, ללא קרדיט (בעלי נסיון פטורים. אינו מעכב את התעודת הוראה).
  • קורס עזרה ראשונה בהיקף 44 שעות בודדות, ללא קרדיט.
  • קורסי “זהירות בדרכים” ו”ביטחון ובטיחות”, ללא קרדיט.

*לכל סטודנט ייקבע היקף שעות ושנות לימוד בהתאמה אישית, לאחר תהליך של הכרות (אקרדיטציה) בהתאם לגיליונות הציונים מהתארים האקדמאיים הקיימים.

קורסים לדוגמא:

בתקופת הראשונים [פחות או יותר בין השנים 1000 ל - 1500 למניינם] נכתבה יצירה גדולה בכמות ובאיכות בכל מקצועות התורה. בקורס זה נכיר מעט את הספרות הזו בתחום פרשנות התלמוד בארצות שונות: ספרד, אשכנז, צרפת, צפון אפריקה, ופרובנס. נבקש לעסוק בדמותם של הפרשנים המרכזיים, ברקע ההיסטורי והגיאוגרפי, ובאפיוני היצירות.

הקורס יעסוק חלק משאלות היסוד בתחום מדרשי התנאים:  מה הם מאפייני מדרשי התנאים (לפי בתי המדרש של ר' עקיבא ושל ר' ישמעאל), מהו היחס בין מדרשי ההלכה בספרות המדרש לבין הבאתם בשאר ספרות חז"ל, משמעויותיהם של מונחי ההצעה במדרשי תנאים, ועוד.